3 de maig 2010

SERRA DELS BUFADORS I ELS BUFADORS DE BEVÍ

Els Bufadors, és un lloc màgic de gran bellesa i amb un ecosistema molt fràgil. El terreny és ple de forats i esquerdes formats per un trencament de la cresta de la serra , per això els forats permeten la sortida de l'aire. Els orificis del terra donen pas a unes cavitats de les quals, notem que surt un aire fred. De vegades es pot sentir com l'aire xiula a l'interior, d'aquí vindria el nom de bufadors.
Per arribar als Bufadors, hem d'anar fins a Sta. Maria de Besora i agafar una pista asfaltada que va fins a Llaers i Ripoll. A 2,5 kms. després d'un revolt a la dreta trobem una altra pista sense asfaltar, a l'esquerra, que és la que ens portarà fins al coll de Beví i allà deixem el cotxe, al costat d'uns prats de pastura, amb aquesta vaca tan simpàtica que ens ha vingut a rebre.










Comencem a caminar seguint la pista i a uns 100 metres ja veiem la serra dels Bufadors.












Agafem un caminet a la dreta, que és com una catifa de fulles seques, que s' enfila cap al bosc i comencem a trobar els primers forats i les primeres escletxes a les roques, en mig de la fageda.









De cop sembla que estiguem en un altre món, fa fresca i hi ha molta humitat, això fa que la vegetació sigui totalment diferent que la que creix als voltants. Trobar els Bufadors, amagats entre la molsa, les roques i les fulles, és com un joc.




















Després d'investigar gairebé tots els racons i forats, enfilem el camí de pujada fins a dalt de la serra, que és la part més dura de l'excursió. El camí és molt estret, amb força desnivell i bufem tots una mica però aviat ens arribarà la recompensa de l'esforç ja que a dalt ens esperen unes vistes panoràmiques de tota la zona del voltant que són fantàstiques.










Podem veure a una banda, la baga de faig i boix, i a l'altra: Bellmunt, Sta. Maria de Besora, el castell de Besora i el Santuari dels Munts. Seguim el camí que travessa la carena i baixem cap a la vall on hem deixat el cotxe. És una ruta circular, però que si voleu també la podeu fer fins als Bufadors i tornar pel mateix lloc i així és molt més curta.
Montse my prima, Laura, Elena, Joan, ha estat fantàstic!!!!!!!!!!